Nyheter

Piteå Elit inleder samarbete med Älvsbyhus

Piteå Elit kan glädjande meddela att vi inleder ett spännande samarbete med småhustillverkaren Älvsbyhus. Vi ser det som en viktig faktor för att ge åkarna de bästa möjliga förutsättningarna att lyckas i skidspåren.

”Älvsbyhus är Sveriges största småhustillverkare sedan 21 år tillbaka och vi har alltid haft en stark strävan att bli bäst på det vi gör. Därför känns det väldigt roligt att få vara med och stötta en klubb som arbetar lika målmedvetet som vi gör. Vi ser med spänning framemot detta partnerskap och hoppas att vi kan vara med och lyfta Piteå Elit till nya nivåer.” Hanna Öhman, marknadsansvarig Älvsbyhus

Piteå Elit satsar på lokala talanger

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit de två lovande lokala åkarna Pål Jonsson och Eric Granström kontrakt med klubben. Pål och Eric kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där de båda åkarna har haft lovande juniorkarriärer med flertalet framskjutna placeringar på junior-SM och andra nationella tävlingar

Piteå Elit har alltid haft en ambition att lyfta upp och utveckla unga lokala åkare från Piteå och Norrbotten. 

Det känns jätteroligt att vi ger Pål och Eric chansen att få utvecklas vidare i Piteå Elit. Vi har följt dessa åkare ett tag och vi ser att det finns en stor potential att ta nästa kliv in i Sverigeeliten inom ett par år, säger Piteå Elits Sportchef Joakim Abrahamsson

Abrahamsson menar att kombinationen av etablerade världsstjärnor och unga lokala talanger är en vision som diskuterats inom klubben. 

Vi har alltid haft en ambition inom klubben att driva utvecklingen av längdskidåkningen inom Sverige generellt, men fram för allt i den norra regionen. Den mix vi nu får av etablerade världsstjärnor och unga lovande åkare tror vi är ett vinnande koncept för klubbens fortsatta framgångar. Pål och Eric får chansen att träna och ta in erfarenheter från de bästa åkarna i landet vilket blir en viktig pusselbit i deras fortsatta satsning. 

Både Pål och Eric ser ljust på sina fortsatta satsningar och ser fram emot att ansluta till klubbens första försäsongsläger i Sollefteå i juli. 

Det känns givetvis väldigt inspirerande att få komma in i Piteå Elit som är Sveriges bästa längdskidsklubb för tillfället. Vi har varit med på något läger innan och vet vilket proffsigt upplägg klubben har på både träningsläger och tävlingar. Vi känner de flesta åkarna och det är en bra gemenskap inom laget där alla har en grymt driv och engagemang vilket såklart smittar av sig på en själv, säger Eric Granström. 

Pål Jonsson tillägger att det är en ny nivå på allt. 

Som åkare kommer man jobba tätt med Jocke (Sportchef) och skickar in månadsavstämningar kring träning och sin allmänna känsla. Det finns ett stöd från klubben kring materialtestning och hjälp vid träningar. Jag tror Piteå Elit blir en perfekt miljö för mig att fortsätta utvecklas som längdskidåkare. 

Det finns även fler unga lovande åkare som fostras i Strömnäs GIF Skidklubb och som snart tar klivet in i senioråldern. Lisa Ingesson och Lisa Eriksson är två åkare som gjorde succé i vintras under junior-VM i finska Voukatti. Joakim Abrahamsson fortsätter; 

Det är tydligt att Strömnäs GIF Skidklubb hittat ett vinnande koncept för att se till att ungdomarna hittar glädjen i skidåkningen och vill fortsätta satsa i junioråldern och upp i senioråldern. Lisa Ingesson och Lisa Eriksson är två namn som givetvis känns intressanta för oss i Piteå Elit så småningom. 

Strömnäs GIF Skidklubb ser positivt på att Piteå Elit kan fånga in deras unga åkare som går in i senioråldern, Ordförande Anna Malmström ser det som ett naturligt steg för Pål och Eric. 

Strömnäs GIF Skidklubb fokuserar främst på barn, ungdomar och juniorer där glädje och gemenskap är det absolut viktigaste för oss. Pål och Eric är ett fint kvitto på att det konceptet även leder fram till åkare som vill elitsatsa som seniorer och där det känns naturligt att Piteå Elit kan ta vid och ge dem de förutsättningar som behövs. 

Pål Jonsson
Eric Granström

Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär

 Mia Eriksson avslutar sin skidkarriär 

Mia Eriksson har meddelat Piteå Elit att hon inte kommer fortsätta sin längdskidssatsning nästa säsong. Mia har tävlat för klubben i 10 år och är med det den åkare som varit längst i Piteå Elit av nuvarande åkare. 

Hon har en gedigen meritlista i bagaget med flertalet SM-medaljer och över 50 stycken världscupstarter varav 8 stycken med en topp 10 placeringar. De senaste säsongerna har Mia tampats med skadebekymmer. När hon gick in i denna vintersäsong hade hon varit borta från tävlingssammanhang i över 1,5 år. Trots det visade Mia att grundkapaciteten fanns kvar och hon fick avsluta sin tävlingskarriär med fina prestationer på VW-cup i Falun i år där hon placerade sig på en fin 14:e plats med hela Sverigeeliten på plats. 

Det har varit ett tufft beslut för mig, men någon gång tar sagan slut. Jag har haft 10 fina säsonger med Piteå Elit och jag kommer sakna åkarna och klubben. Samtidigt bor jag ju i Piteå, så det är inte omöjligt att kunna göra något gästspel i klubben framöver och träffa mina gamla lagkamrater på läger, säger Mia. 

Piteå Elits sportchef Joakim Abrahamsson vill inte bara lyfta fram Mias prestationer i skidspåren. 

Mia har en fantastisk karriär bakom sig med många fina prestationer, men utöver det så vill vi i klubben lyfta fram den ambassadör och mentor som Mia varit under dessa 10 år. När Mia lämnade beskedet till våra åkare, så blev det känslosamt. Flertalet av våra etablerade åkare beskrev hur viktig hon har varit för dem när de kom in som nya och unga till klubben. Hon har stöttat och gett goda råd längs vägen vilket har varit väldigt uppskattat. En god fingervisning att Mia inte bara var en grym skidåkare utan även är en grym person och lagkamrat. 

Huruvida Mia kommer finnas kvar i någon roll inom klubben är oklart i dagsläget. 

Vi hoppas givetvis att vi kan fortsätta se Mia i Piteå Elit sammanhang framöver, fast då i en annan roll än åkare, men det får framtiden utvisa. Nu önskar vi Mia lycka till med det hon tar för sig efter sin skidkarriär och tackar för 10 härliga år i klubben, avslutar Abrahamsson

Piteå Elit introducerar Fan Zone

Efter hårt arbete av styrelsen kan vi nu presentera en stor nyhet. Vi har nämligen skapat en supporterklubb till föreningen. Där kan ni stötta klubben genom att delta i vårt medlemskap där ni kommer få ta del av många exklusiva erbjudanden. Vi är otroligt stolta över resultatet och hoppas att många vill bli en del av supporterklubben. Läs mer och anmäl er under fliken ”Fan Zone” i menyn ovan. Tack för att ni stöttar oss!

Piteå Elit inleder samarbete med Trimtex

Vi har en stor nyhet att dela med oss av! Efter många år med Craft har vi nu bytt klädleverantör och kommer från och med juli använda oss av kläder från Trimtex. I samband med detta har både logga, design och vårt varumärke uppdaterats. Vi är mycket nöjda med resultatet.

Här kommer ett smakprov på hur loggorna och kläderna kommer se ut.

Tack Martin

Martin avslutar sin elitsatsning.

Läs mer i följande pressrelease;

Piteå Elits herråkare Martin Bergström har bestämt sig för att avsluta sin elitsatsning. Den främsta anledningen till beslutet är att Martin har erbjudits ett mycket spännande och inspirerande jobb i Tromsö.

– Det här är ett beslut som växt fram den senaste tiden och jag känner att det nu är rätt tid att ta mig an nya utmaningar i livet”, säger Martin.

I höst planerar han även att genomföra sitt examensarbete och därmed slutföra sina studier i civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi.

– Det har varit en fantastisk tid som elitskidåkare där jag har haft förmånen att få möta människor som också blivit vänner för livet. Jag vill rikta ett stort tack till härliga lagkamrater, duktiga ledare och engagerade människor jag mött under åren, säger Martin.

Martin har i år tillhört Svenska skidförbundets träningsgrupp team Bauhaus och har under sin karriär hunnit med totalt 19 världscupstarter.

– Resultat som jag tänker lite extra på är 5:e platsen i Världscupsprinten i Falun 2019, medaljen på SM i Sundsvall samma år samt min 7:e och 10:e plats på U23 VM i sprint 2014 och 2015.”

Piteå Elit riktar ett stort tack till Martin för allt han bidragit med under sin tid i klubben och önskar honom lycka till framöver.

– Martin har under sina sejourer i Piteå Elit bidragit med ett stort engagemang och en härlig attityd. En fantastisk man mot man åkare som alltid tagit kloka beslut, både i och utanför spåret. Det är givetvis tråkigt att vi tappar Martin som åkare, men vi har full respekt för hans beslut och önskar honom stort lycka till framöver, säger sportchef Joakim Abrahamsson.

Martin har tidigare tävlat för Strömnäs GIF som ungdom och junior. Han har också tävlat för IFK Umeå och under några år i USA.

Ebba och Fredrik Andersson till Piteå Elit

Syskonen Ebba och Fredrik Andersson är klara för Piteå Elit.

– Vi hoppas kunna utveckla oss ännu mer både i och utanför spåret

tillsammans med alla duktiga aktiva, ledare och vallare i Piteå,

säger landslagsåkarna från Sollefteå.

– Sollefteå Skidor IF har betytt mycket för oss genom åren. Vi är

tacksamma för de år som vi har tillbringat i deras fina verksamhet, men

nu är tiden inne för att byta klubbmiljö. Både Fredrik och jag umgås och

tränar ofta med åkare från Piteå Elit. Vi har hört mycket gott om klubbens

professionella organisation, laganda och om ett helhetstänk kring individ

och grupputveckling. Det har lockat oss.

– Den här övergången känns inspirerande och trygg i förberedelserna

inför vinterns tävlingar, säger 22-åriga Ebba Andersson som senaste

säsongen blev dubbel U 23-världsmästarinna och tog sex individuella

pallplatser i världscupen.

Lillebror Fredrik, 21, sjua och åtta i U23 VM:s distanslopp i tyska

Oberwiesenthal, fyller på:

– På senare år har många i Piteå Elit tagit stora kliv framåt i sina

karriärer. Klubben har en härlig framåtanda med bred kompetens och en

laganda som jag vill vara en del av, och givetvis själv bidra till. Det tror

jag kommer ge mig en extra kick i min satsning.

Piteå Elit vill vara tydliga med att Ebba och Fredrik Andersson själva

önskat sig till klubben.

– Hos oss bygger vi laget före jaget, enligt en värdegrund som alla aktiva

och ledare skriver under på och som går ut på att vi tillsammans ska

göra varandra bra, bättre, bäst, berättar sportchefen Joakim

Abrahamsson som välkomnar Ebba och Fredrik till klubben.

I Piteå Elit finns sedan tidigare landslagsåkarna Charlotte Kalla, Jonna

Sundling, Emma Ribom, Lisa Vinsa, Johan Häggström, Viktor

Brännmark, Martin Bergström och Björn Sandström.

– Det är med glädje och stolthet vi konstaterar att Piteå Elit fått Ebba och

Fredrik Anderssons förtroende att leda och organisera deras nationella

aktiviteter i träning och tävling åren framöver. Vi lovar göra vårt bästa för

att de ska trivas och utvecklas med oss, säger tf *ordförande Per

Jervfors.

Kontaktpersoner: Joakim Abrahamsson, sportchef Piteå Elit, 070-372 10 03

Jonna Sundling förstärker Piteå Elit

Jonna Sundling förstärker Piteå Elit

Idag vill vi stolt och med glädje meddela att Jonna Sundling blir medlem och åkare för Piteå Elit. Jonna har haft en dialog med oss en tid och vi har idag kommit överens med hennes tidigare klubb IFK Umeå om en övergång.


– Piteå Elit kvalitetssäkrar min satsning och ger mig ett personligt upplägg över året som få, eller kanske ingen annan klubb i Sverige, kan erbjuda. Övergången är min egen önskan, och är alltså ingen värvning.  Det var naturligt att vända blicken norröver, så norrlänning jag är, säger  Jonna Sundling.

Det hör till ovanligheterna med åkarövergångar så nära inpå säsongen och det kräver att båda klubbarna är överens – vi tackar IFK Umeå för en god dialog och lovar att göra allt vi kan för att ta hand om Jonna i hennes fortsatta utveckling.

Jonna Sundling är en av Sveriges bästa skidåkare, med i A-landslaget och kompletterar ett redan starkt damlag inom Piteå Elit. I vintras vann Jonna VC-sprinten i Lillehammer och kom fyra i VM-sprinten.

– Jag kände att jag behövde ta klivet ut ur min komfortzon och vill bygga såväl kapacitet som trygghet i en ny professionell klubborganisation. Den positiva respons jag fått från Piteå Elit  gjorde valet lätt, säger Jonna Sundling som också vill tacka IFK Umeå för allt de gjort för henne genom åren. – Umeå har betytt väldigt mycket för mig!

-Vi är stolta och glada över att Jonna vill åka för oss och hoppas kunna bidra för att ge henne allra bästa förutsättningar att fortsätta utvecklas som skidåkare och som människa, säger Per Jervfors, styrelseledamot i Piteå Elit.

Kontaktuppgifter vid ev frågor om:

Föreningens verksamhet: Per Jervfors  070-607 07 56, Daniel Fåhraeus, 070-221 67 40

Det sportsliga: Joakim Abrahamsson, 070-372 10 03

Lite sommarläsning. En kort sammanfattning och ett stort TACK

Sponsorer, våra skidvänner!

Vad vore vi utan er? Ingen nämnd och ingen glömd, men utan er vore det omöjligt att erbjuda våra åkare de förutsättningar som vi vet krävs för att tillhöra elitskiktet i svensk längdskidåkning.

Piteå Elit har haft ett händelserikt och framgångsrikt år 2018/2019. Hur sammanfattar man det kort, ärligt och rättvist? Vi testar att lyfta fram de framgångar som varit och vägen dit.

Tidigt på det nya skidåret blev Magnus Ingesson anställd av Skidförbundet som damtränare. Magnus är, och har varit, ryggraden i utvecklandet av Piteå Elit. Hans erfarenheter och kunskaper om skidåkning på elitnivå är ovärderliga och vi har väl alltid i klubben undrat hur det kommer sig att han inte tidigare värvats till landslaget. Nu blev det så och unisont applåderade vi beslutet. Magnus är viktig för oss i klubben, men vi vet också att hans engagemang och kunskap är viktigt för utvecklandet av toppen på isberget av duktiga skidåkare i Sverige – landslaget. Vi är stolt över att Magnus basar över landets duktigaste damskidåkare.

Som tur var har vi i klubben ytterligare en skidtränare och ledare i världsklass, Joakim Abrahamsson. Hans meriter går inte av hackor och i hans trygga händer har klubben en resurs vars värde är svårt att sätta ett pris på. Joakims kunskap och rutin är nyckeln i det arbete som görs för att utveckla våra åkare. Joakim har också tackat ja till styrelsens erbjudande om fortsatt ledarskap under säsongen 2019/2020.

Vi har förstärkt ledarsidan med en fd. åkare i klubben, Karl Edenroth och han har tackat ja till att fortsätta sitt arbete i klubben även under säsongen 2019/2020. Vi ser anställningen av honom som en viktig pusselbit i det framtida arbete som styrelsen gör för att stärka klubben på ledarsidan. Karls huvudsakliga arbetsuppgift är vallateamet som han ansvar för med den äran. Men som den naturlige ledaren Kalle är så ser han till att ta mer ansvar än så och utan att ta till överord så har Kalle varit navet i det mesta som hänt i klubben vad gäller planering av träningsläger och tävling under säsongen.

Styrelsen är ett litet och sammansvetsat gäng som dessutom omges av en rad andra personer som bidrar utan att formellt vara med i styrelsen. Piteå Elit må vara en liten klubb i antal utövare, men ambitionsnivån är hög. Piteå Elit ska vara flaggskeppet i norrbottniskt och svensk skidåkning och utveckla de allra mest lovande talangerna i länet till att nå svensk och internationell elitnivå. Det ställer krav på medlemmarna i styrelse i form av engagemang och kunskap. Under året som gått har styrelsen sakta men säkert lyft blicken och börjat fokusera på de närmast fem åren och där är huvudtanken att vi ska sitta i förarsätet för vår egen utveckling som klubb. Vad vill vi med klubbens arbete? Hur ska vi också om fem år ha åkare som tävlar i landslaget? Vilka resurser behövs för att vidmakthålla elitnivå på ledarsida och hur ska dessa ledare rekryteras? Hur ska vi arbeta för att säkra ekonomin och utveckla vårt samarbete med våra sponsorer? Hur ska vardagen se ut i klubben för att vi ska kunna ge våra åkare de vi lovar, de bästa möjligheterna som finns för att bli så bra som möjligt? Ett spännande och omfattande arbete som drivs helt ideellt av eldsjälar som brinner för svensk skidsport.

En annan fråga vi arbetar med är att göra det möjligt för våra åkare att bo i Piteå på heltid. Styrelsen ser det som en ytterst viktig fråga. Vi tror att det skulle stärka klubben både sportsligt som ekonomiskt. Vi vill på sikt samla våra åkare på ”hemmaplan”. Vi är övertygad om att skulle leda till en rad positiva konsekvenser, för åkare, ledare och sponsorer. Vidare tror vi att om klubbens åkare bor i Piteå så kommer det också gagna Norrbottnisk skidsport. Våra lovande juniorer i länet skulle ganska enkelt kunna komma till Piteå och få uppleva ett träningspass med skidåkare i toppklass, få en försmak om vad som krävs för att nå toppen men också bli inspirerade.

Vi vet att det är fullt möjligt att erbjuda åkaren den miljö som krävs genom det nätverk vi har. Vi kan erbjuda boende, träningsmiljöer och alla de övriga resurser som krävs i form av medicinsk stöd och testverksamhet. Vi har också initierat samtal med Luleå Tekniska Universitet för att kunna erbjuda de åkare som vill en möjlighet att studera.

Sportsligt då? Hur var säsongen 2018/2019? Tja, sammanfatta det kort? Kanske genom några exempel:

 • Sex åkare i de olika landslagstrupperna
 • Tre åkare som regelbundet åkt i Världscupen
 • Johan Häggström. Han som gör en säsong som man tidigare skrev om i seriemagasinet Buster.   Från ”ingenstans” till bofast i landslaget. Toppresultat i de Världscuplopp han deltog i och silver i sprint på SM i Sundsvall och SM brons i Teamsprint tillsammans med Viktor Brännmark och så kronan på verket – SM guld på 50 kilometer i Gällivare (där Björn Sandström slutar trea och Viktor sexa). Däremellan bra resultat på alla tävlingar som Johan ställt upp i under vintern. Ingen i skidsverige missunnar Johan hans framgångar. Johan har arbetat hårt, ödmjukt och tålmodigt tillsamman med sin tränare sedan åratal, Joakim Abrahamsson, för att komma dit han är idag.
 • Charlotte. Med hennes mått mätt en inte helt igenom lyckad säsong. Men ett VM guld i stafett och placeringar i Världscuploppen och under SM som många andra tjejer drömmer om duger mer än väl. Charlotte är framgångsrik i sitt yrke och hon parar det med att vara en fantastisk förebild inte bara i klubben utan överallt där hon väljer att befinna sig. Hon har länge satt standarden för vad som krävs för att över tid konstant placera sig i toppen av världseliten.
 • Lisa. Hon som önskade att alla skidtävlingar genomfördes i slalombackar med målgången så långt upp som möjligt och med en entusiasm och glädje som smittar av sig och går rakt genom TV rutan. Två på SM 10 km, 4:a på 30 km, silver i stafetten och totalvinnare av SM touren och däremellan en rad fina race.
 • Totalt sett har klubbens åkare gjort en bra säsong. Alla åkare har lyft sig och fortsatt etablerat sig i toppen av resultatlistorna.

  Säsongen 2019/2020 har börjat, tro det eller ej. Träningsschema fram till november är gjorda och ska nu genomföras och de görs med glädje. De åkare som kommer att representera klubben under säsongen är:

  Damer:

  Charlotte Kalla, Mia Eriksson, Sofia Henriksson, Emma Ribom och Lisa Vinsa .

  Herrar:

  Viktor Brännmark, Johan Häggström och Björn Sandström

  Klubben har valt att inte förlänga avtalet med Lovisa Modig, Magdalena Pajala samt Jennie Öberg. Vi tackar dem för deras insatser för klubben och önskar dem lycka till i sina respektive framtida satsningar.

Landslaget har meddelat vilka åkare som tagit plats i vilka av de tre landslagstrupper som finns och Piteå Elit är välrepresenterad i dessa gruppen:

 • Charlotte och Johan är med i A-lagets trupp
 • Lisa och Björn är med i Team Bauhaus
 • Emma är med i utvecklingslandslaget

   

Med dessa ord till er våra skidvänner önskar vi er en trevlig sommar och återigen tack för ert stöd!

Med vänlig och solig hälsning

Styrelsen Piteå Elit