Lite sommarläsning. En kort sammanfattning och ett stort TACK

Sponsorer, våra skidvänner!

Vad vore vi utan er? Ingen nämnd och ingen glömd, men utan er vore det omöjligt att erbjuda våra åkare de förutsättningar som vi vet krävs för att tillhöra elitskiktet i svensk längdskidåkning.

Piteå Elit har haft ett händelserikt och framgångsrikt år 2018/2019. Hur sammanfattar man det kort, ärligt och rättvist? Vi testar att lyfta fram de framgångar som varit och vägen dit.

Tidigt på det nya skidåret blev Magnus Ingesson anställd av Skidförbundet som damtränare. Magnus är, och har varit, ryggraden i utvecklandet av Piteå Elit. Hans erfarenheter och kunskaper om skidåkning på elitnivå är ovärderliga och vi har väl alltid i klubben undrat hur det kommer sig att han inte tidigare värvats till landslaget. Nu blev det så och unisont applåderade vi beslutet. Magnus är viktig för oss i klubben, men vi vet också att hans engagemang och kunskap är viktigt för utvecklandet av toppen på isberget av duktiga skidåkare i Sverige – landslaget. Vi är stolt över att Magnus basar över landets duktigaste damskidåkare.

Som tur var har vi i klubben ytterligare en skidtränare och ledare i världsklass, Joakim Abrahamsson. Hans meriter går inte av hackor och i hans trygga händer har klubben en resurs vars värde är svårt att sätta ett pris på. Joakims kunskap och rutin är nyckeln i det arbete som görs för att utveckla våra åkare. Joakim har också tackat ja till styrelsens erbjudande om fortsatt ledarskap under säsongen 2019/2020.

Vi har förstärkt ledarsidan med en fd. åkare i klubben, Karl Edenroth och han har tackat ja till att fortsätta sitt arbete i klubben även under säsongen 2019/2020. Vi ser anställningen av honom som en viktig pusselbit i det framtida arbete som styrelsen gör för att stärka klubben på ledarsidan. Karls huvudsakliga arbetsuppgift är vallateamet som han ansvar för med den äran. Men som den naturlige ledaren Kalle är så ser han till att ta mer ansvar än så och utan att ta till överord så har Kalle varit navet i det mesta som hänt i klubben vad gäller planering av träningsläger och tävling under säsongen.

Styrelsen är ett litet och sammansvetsat gäng som dessutom omges av en rad andra personer som bidrar utan att formellt vara med i styrelsen. Piteå Elit må vara en liten klubb i antal utövare, men ambitionsnivån är hög. Piteå Elit ska vara flaggskeppet i norrbottniskt och svensk skidåkning och utveckla de allra mest lovande talangerna i länet till att nå svensk och internationell elitnivå. Det ställer krav på medlemmarna i styrelse i form av engagemang och kunskap. Under året som gått har styrelsen sakta men säkert lyft blicken och börjat fokusera på de närmast fem åren och där är huvudtanken att vi ska sitta i förarsätet för vår egen utveckling som klubb. Vad vill vi med klubbens arbete? Hur ska vi också om fem år ha åkare som tävlar i landslaget? Vilka resurser behövs för att vidmakthålla elitnivå på ledarsida och hur ska dessa ledare rekryteras? Hur ska vi arbeta för att säkra ekonomin och utveckla vårt samarbete med våra sponsorer? Hur ska vardagen se ut i klubben för att vi ska kunna ge våra åkare de vi lovar, de bästa möjligheterna som finns för att bli så bra som möjligt? Ett spännande och omfattande arbete som drivs helt ideellt av eldsjälar som brinner för svensk skidsport.

En annan fråga vi arbetar med är att göra det möjligt för våra åkare att bo i Piteå på heltid. Styrelsen ser det som en ytterst viktig fråga. Vi tror att det skulle stärka klubben både sportsligt som ekonomiskt. Vi vill på sikt samla våra åkare på ”hemmaplan”. Vi är övertygad om att skulle leda till en rad positiva konsekvenser, för åkare, ledare och sponsorer. Vidare tror vi att om klubbens åkare bor i Piteå så kommer det också gagna Norrbottnisk skidsport. Våra lovande juniorer i länet skulle ganska enkelt kunna komma till Piteå och få uppleva ett träningspass med skidåkare i toppklass, få en försmak om vad som krävs för att nå toppen men också bli inspirerade.

Vi vet att det är fullt möjligt att erbjuda åkaren den miljö som krävs genom det nätverk vi har. Vi kan erbjuda boende, träningsmiljöer och alla de övriga resurser som krävs i form av medicinsk stöd och testverksamhet. Vi har också initierat samtal med Luleå Tekniska Universitet för att kunna erbjuda de åkare som vill en möjlighet att studera.

Sportsligt då? Hur var säsongen 2018/2019? Tja, sammanfatta det kort? Kanske genom några exempel:

 • Sex åkare i de olika landslagstrupperna
 • Tre åkare som regelbundet åkt i Världscupen
 • Johan Häggström. Han som gör en säsong som man tidigare skrev om i seriemagasinet Buster.   Från ”ingenstans” till bofast i landslaget. Toppresultat i de Världscuplopp han deltog i och silver i sprint på SM i Sundsvall och SM brons i Teamsprint tillsammans med Viktor Brännmark och så kronan på verket – SM guld på 50 kilometer i Gällivare (där Björn Sandström slutar trea och Viktor sexa). Däremellan bra resultat på alla tävlingar som Johan ställt upp i under vintern. Ingen i skidsverige missunnar Johan hans framgångar. Johan har arbetat hårt, ödmjukt och tålmodigt tillsamman med sin tränare sedan åratal, Joakim Abrahamsson, för att komma dit han är idag.
 • Charlotte. Med hennes mått mätt en inte helt igenom lyckad säsong. Men ett VM guld i stafett och placeringar i Världscuploppen och under SM som många andra tjejer drömmer om duger mer än väl. Charlotte är framgångsrik i sitt yrke och hon parar det med att vara en fantastisk förebild inte bara i klubben utan överallt där hon väljer att befinna sig. Hon har länge satt standarden för vad som krävs för att över tid konstant placera sig i toppen av världseliten.
 • Lisa. Hon som önskade att alla skidtävlingar genomfördes i slalombackar med målgången så långt upp som möjligt och med en entusiasm och glädje som smittar av sig och går rakt genom TV rutan. Två på SM 10 km, 4:a på 30 km, silver i stafetten och totalvinnare av SM touren och däremellan en rad fina race.
 • Totalt sett har klubbens åkare gjort en bra säsong. Alla åkare har lyft sig och fortsatt etablerat sig i toppen av resultatlistorna.

  Säsongen 2019/2020 har börjat, tro det eller ej. Träningsschema fram till november är gjorda och ska nu genomföras och de görs med glädje. De åkare som kommer att representera klubben under säsongen är:

  Damer:

  Charlotte Kalla, Mia Eriksson, Sofia Henriksson, Emma Ribom och Lisa Vinsa .

  Herrar:

  Viktor Brännmark, Johan Häggström och Björn Sandström

  Klubben har valt att inte förlänga avtalet med Lovisa Modig, Magdalena Pajala samt Jennie Öberg. Vi tackar dem för deras insatser för klubben och önskar dem lycka till i sina respektive framtida satsningar.

Landslaget har meddelat vilka åkare som tagit plats i vilka av de tre landslagstrupper som finns och Piteå Elit är välrepresenterad i dessa gruppen:

 • Charlotte och Johan är med i A-lagets trupp
 • Lisa och Björn är med i Team Bauhaus
 • Emma är med i utvecklingslandslaget

   

Med dessa ord till er våra skidvänner önskar vi er en trevlig sommar och återigen tack för ert stöd!

Med vänlig och solig hälsning

Styrelsen Piteå Elit