Piteå Elit satsar på lokala talanger

Inför kommande skidsäsong har Piteå Elit erbjudit de två lovande lokala åkarna Pål Jonsson och Eric Granström kontrakt med klubben. Pål och Eric kommer närmast från den framgångsrika ungdoms- och juniorföreningen Strömnäs GIF Skidklubb där de båda åkarna har haft lovande juniorkarriärer med flertalet framskjutna placeringar på junior-SM och andra nationella tävlingar

Piteå Elit har alltid haft en ambition att lyfta upp och utveckla unga lokala åkare från Piteå och Norrbotten. 

Det känns jätteroligt att vi ger Pål och Eric chansen att få utvecklas vidare i Piteå Elit. Vi har följt dessa åkare ett tag och vi ser att det finns en stor potential att ta nästa kliv in i Sverigeeliten inom ett par år, säger Piteå Elits Sportchef Joakim Abrahamsson

Abrahamsson menar att kombinationen av etablerade världsstjärnor och unga lokala talanger är en vision som diskuterats inom klubben. 

Vi har alltid haft en ambition inom klubben att driva utvecklingen av längdskidåkningen inom Sverige generellt, men fram för allt i den norra regionen. Den mix vi nu får av etablerade världsstjärnor och unga lovande åkare tror vi är ett vinnande koncept för klubbens fortsatta framgångar. Pål och Eric får chansen att träna och ta in erfarenheter från de bästa åkarna i landet vilket blir en viktig pusselbit i deras fortsatta satsning. 

Både Pål och Eric ser ljust på sina fortsatta satsningar och ser fram emot att ansluta till klubbens första försäsongsläger i Sollefteå i juli. 

Det känns givetvis väldigt inspirerande att få komma in i Piteå Elit som är Sveriges bästa längdskidsklubb för tillfället. Vi har varit med på något läger innan och vet vilket proffsigt upplägg klubben har på både träningsläger och tävlingar. Vi känner de flesta åkarna och det är en bra gemenskap inom laget där alla har en grymt driv och engagemang vilket såklart smittar av sig på en själv, säger Eric Granström. 

Pål Jonsson tillägger att det är en ny nivå på allt. 

Som åkare kommer man jobba tätt med Jocke (Sportchef) och skickar in månadsavstämningar kring träning och sin allmänna känsla. Det finns ett stöd från klubben kring materialtestning och hjälp vid träningar. Jag tror Piteå Elit blir en perfekt miljö för mig att fortsätta utvecklas som längdskidåkare. 

Det finns även fler unga lovande åkare som fostras i Strömnäs GIF Skidklubb och som snart tar klivet in i senioråldern. Lisa Ingesson och Lisa Eriksson är två åkare som gjorde succé i vintras under junior-VM i finska Voukatti. Joakim Abrahamsson fortsätter; 

Det är tydligt att Strömnäs GIF Skidklubb hittat ett vinnande koncept för att se till att ungdomarna hittar glädjen i skidåkningen och vill fortsätta satsa i junioråldern och upp i senioråldern. Lisa Ingesson och Lisa Eriksson är två namn som givetvis känns intressanta för oss i Piteå Elit så småningom. 

Strömnäs GIF Skidklubb ser positivt på att Piteå Elit kan fånga in deras unga åkare som går in i senioråldern, Ordförande Anna Malmström ser det som ett naturligt steg för Pål och Eric. 

Strömnäs GIF Skidklubb fokuserar främst på barn, ungdomar och juniorer där glädje och gemenskap är det absolut viktigaste för oss. Pål och Eric är ett fint kvitto på att det konceptet även leder fram till åkare som vill elitsatsa som seniorer och där det känns naturligt att Piteå Elit kan ta vid och ge dem de förutsättningar som behövs. 

Pål Jonsson
Eric Granström