Sex snabba frågor till Joakim

Hur skulle du beskriva dig och ditt intresse för skidsport

Skidåkning ger mig glädje och energi. Jag är nyfiken och vill hitta nya farmgångsfaktorer i träningsplanering, träningsmetoder och i sampelet med individen vill jag jobba med ett bra coachande ledarskap som utvecklar idrottaren.

Vad gör dig till en bra tränare som du ser det själv?

Mitt lugn, min kunskap, min passion och vilja att hela tiden förbättras. Jag står på en bra grund med min utbildning från GIH i Stockholm, grunden i utbildningen gör att jag kan hålla ett vetenskapligt och kritiskt granskande förhållningssätt till nya rön och vedertagna metoder när det gäller träning, träningsupplägg, formtoppning etc. Jag står för ett coachande ledarskap som utgår från en lärande miljö för de idrottare som jag samarbetar med, genom detta når idrottaren mer kunskap, ökat självförtroende och trygghet i sina förberedelser. Sedan har jag idag stor erfarenhet av olika vägar till framgång genom att ha tränat många personer som presterat på högsta nivå i olika idrotter.

Vad har du gjort efter din tid i landslaget?

Jag har ända sedan jag slutade i landslaget fortsatt att samarbeta som personligtränare för Ida Ingemarsdotter och jag är även personlig tränare för Emma Ribom, Johan Häggström och från och med i år även tränare för Viktor Brännmark i Pite Elit samt ansvarig kontakt i föreningen för Björn Sandström.

Jag ingår även i Svenska skidförbundets längdråd.

Idag har jag också rollen som sportchef och fystränare i fotboll för ASSI IF damer i elitettan (serien under allsvenskan), här gör tjejerna sin första säsong och de har verkligen presterat fantastiskt bra under året. Laget ligger för närvarande 4:a i serien. Tidigare år har jag även provat på att köra sommarträningen för Kalix bandy i allsvenskan under två somrar.

Privat så jobbar jag som rektor för vuxenutbildningen och särskolan här i Kalix samtidigt som jag även studerar sista året av tre på rektorsprogrammet på Umeå universitet.

Hur kom det sig att du tacka de ja till att arbeta med oss i Piteå Elit? Vad lockade?

Jag blev riktigt glad när frågan kom. Det känns kul att kunna få chansen bidra lite mer operativt inom den norrbottniska skidsporten. Jag har ju följt sporten nära sedan jag klev av landslaget och jag känner att det fortfarande finns en hel del att göra för att få våra skidåkare ska fortsätta att utvecklas.

Vinterns höjdpunkt?

OS och då förhoppningsvis med fina svenska framgångar.

Vem blir vinterns överraskning i skidspåren? (oavsett klubb).

Pass på frågan.